Club

GAVAS 70 jaar!

Even terug in de tijd met gymnastiek en atletiekvereniging GAVAS.

Op 2 mei 1952 opgericht en nog steeds actief! Op een gezellige samenkomst met dorpsbewoners en leden, werd er door de voorzitter even teruggeblikt onder het genot van een hapje en een drankje.

Gymnastiek werd jarenlang beoefend in de vorm van, turnen en ritmische oefeningen en atletiek in de vorm van verspringen, hoogspringen en hardlopen. Voor beide sporten organiseerde GAVAS een jaarlijks evenement met veel publiek uit Anloo.

Bij de jaarlijkse onderlinge sportdag werd op clubniveau getest wie het beste was in atletiek. Bij deze gemeentelijke sportdag, streden de clubs uit de gemeente tegen elkaar. Op een oud document is nog terug te vinden wie de clubkampioen van het jaar was en een aantal oud leden hebben de medailles nog bewaard.

Tijdens de jaarlijkse gymnastiek uitvoering van GAVAS werden de turnoefeningen en ritmische oefeningen getoond met aansluitend een groot feest voor het hele dorp. De uitvoering was om en om bij de Koningsherberg en Popken-Hollander en latere jaren alleen bij Popken-Hollander in Anloo.

De opening van de evenementen was erg officieel. Voor de onderlinge sportdag marcheerden deelnemers in optocht door het dorp, gekleed in witte jurkjes en de jongens in een zwart broekje met wit shirt. Een vaandeldrager en muziek voorop.

Beide evenementen zijn lange tijd georganiseerd maar werden wel aangepast in de tijd. Hierin speelde Herman Smit ook een rol, want Herman…kwam 36 jaar geleden bij GAVAS in dienst. Herman gaf de kinderen van de basisschool Anloo ook gymles. Aansluitend na schooltijd in volgorde van jong naar oud.
De sportdag werd alleen nog voor de kinderen gehouden en ging van de zondagmiddag naar een avond met altijd veel aanmoediging van ouders en opa’s en oma’s. Alle kinderen kregen een medaille, ook als ze niet 1e 2e of 3e waren geworden.

De gymnastiekuitvoering kreeg elk jaar een thema en Café Popken-Hollander werd omgetoverd tot een circus tent, een olympisch stadion of een muziektheater. De turntoestellen werden de avond voor het feest verhuisd van de gymzaal naar het café. De kinderen probeerden tijdens de oefeningen de tegels uit het systeemplafond te tikken. De avond werd traditioneel afgesloten met een verloting.

De activiteiten voor GAVAS werden uitgebreid met, pilates, callanetics, fitness, skaten en hardlopen. Bea kwam in 2010 bij GAVAS en zij zorgde met haar enthousiasme dat body fit en later fit plus een succes werden.

Na 70 jaar heeft GAVAS een nieuw jasje. Het logo is aangepast en we werken nu samen met De Rietvogels in Gasteren met als doel elkaar te versterken. Onlangs is er een enquête verzonden om de sportbehoefte te peilen in Anloo en Gasteren. Voor wandelen hebben de eersten zich aangemeld.

Op het jubileum werd het nieuwe logo onthuld en maakten de gasten een prachtige wandeling langs het Anloër diepje onder leiding van Staatsbosbeheer. Daarna was het gezellig napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.